“Je moet elkaar aanvoelen om als ploeg te scoren”: Michèle Note is drie maanden aan de slag als nieuwe schepen in Veurne

“De eerste maanden als schepen waren intens, leerrijk en soms ook een beetje onwennig”, getuigt Michèle Note. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De nieuwe beleidsploeg in Veurne is drie maanden aan de slag. De komende weken stellen we de vijf kersverse schepenen aan je voor. Deze week is schepen Michèle Note (Veurne Plus) aan de beurt.

De politieke carrière van Michèle Note zit duidelijk in de lift. Die startte bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, maar dat ze in de huidige legislatuur meteen de schepensjerp en de bevoegdheden Sociale zaken, Senioren en voorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst in de wacht zou slepen, had ze niet meteen zien aankomen.

Zitten er politieke genen in je bloed?

“Wat zeker wél in mijn DNA zit, is rechtvaardigheid. Dat gevoel kreeg ik van thuis uit mee, los van religie of dogma. Mijn ouders brachten me van jongs af aan het belang bij van eerlijkheid, respect en solidariteit. Daarnaast heeft ook sport een belangrijke rol gespeeld in mijn persoonlijke ontwikkeling. Door jarenlang basketbal te spelen in teamverband, leerde ik samenwerken, doorzetten en rekening houden met anderen. Die sociale vaardigheden kon ik verder uitdiepen in mijn professionele loopbaan als kinesist, waar ik dagelijks met mensen werk en hen begeleid in hun herstel. Toen Veurne Plus me de kans gaf om op hun lijst te staan, heb ik na overleg met mijn gezin besloten om dit engagement aan te gaan. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd ik met een sterk resultaat verkozen tot gemeenteraadslid bij de partij van burgemeester Roose. Meteen kreeg ik de verantwoordelijkheid als fractieleider, een rol waarin ik met veel overtuiging de belangen van onze burgers verdedigde.”

“Als ik iets doe, doe ik het met volle overtuiging”

De verkiezingsresultaten van 2024 waren het logische vervolg?

“Mijn inzet bleef niet onopgemerkt. Ik kreeg het vertrouwen om een rol op te nemen in het schepencollege. Dat vertrouwen is voor mij een bevestiging én een stimulans om me nog sterker in te zetten voor een warm, rechtvaardig en toekomstgericht Veurne. Voor de start van mijn schepenambt heb ik bewust twee volledige dagen geblokkeerd in de agenda van mijn praktijk. Die tijd heb ik benut om me goed in te werken, gesprekken te voeren met diensthoofden, directeurs en beleidsmedewerkers, en om een helder beeld te krijgen van de lopende dossiers en prioriteiten. Ook daarna plan ik regelmatig overlegmomenten in, want ik geloof sterk in samenwerking, afstemming en vertrouwen. Net zoals in een goed basketbalteam moet je elkaar aanvoelen en ondersteunen om als ploeg te scoren. In dat opzicht zie ik onze burgemeester en de algemeen directeur als onze coaching staff; zij zorgen voor de omkadering en de strategie, zodat wij als schepenen ons werk op het terrein goed kunnen doen.”

Wie is Michèle Note?

Michèle Note (49) is gehuwd met Tom Mollet en mama van Louis (18) en Jerome (16). Als kinesitherapeut runt ze haar zelfstandige praktijk in Petit Paris. Haar passie is nog altijd basketbal. Ze was actief als speelster in Brugge, Koksijde en De Panne. Momenteel is ze tafelofficial bij de wedstrijden van haar zonen. Basket heeft ze altijd gecombineerd met hardlopen/duurlopen. “Dat doe ik nog steeds”, zegt Michèle. “Lezen (boekenclub) en natuurzwemmen (zwemvijver) is onthaasten voor mij. Zelfs in de winter zwem ik in open water. In de zomer verruil ik het koude water soms voor een supboard. Dan peddel ik in alle rust tussen het groen op het kanaal Nieuwpoort–Duinkerke.”

Hoe heb je de eerste maanden in je nieuwe functie ervaren?

“De eerste maanden als schepen waren intens, leerrijk en soms ook een beetje onwennig. Bij elke inleiding of voorstelling kreeg ik telkens koude rillingen als ik mij mezelf hoorde voorstellen als schepen Note. Het klonk nog onwennig. Soms vergat ik een bevoegdheid of zelfs mijn eigen naam te vermelden. (lacht) Wat ik absoluut wil benadrukken, is hoe fijn het samenwerken is met de collega-schepenen, die elk op zich toppertjes zijn! Ook al is de materie soms complex of technisch, er wordt altijd met veel respect geluisterd, aangevuld of bijgestuurd. Iedereen brengt zijn of haar eigen sterkte mee aan tafel, en dat maakt het team alleen maar sterker. Die openheid en collegialiteit zorgen ervoor dat we samen echt vooruit kunnen gaan; niet voor onszelf, maar voor onze stad en haar inwoners.”

Heb je al ambitieuze projecten in het vooruitzicht?

“Er staan mooie en belangrijke projecten op de agenda: de nieuwbouw van Zonnewende, renovaties binnen de zorgsector, betaalbare woningen en het verbeteren van mobiliteit voor jong én oud, met specifieke aandacht voor onze senioren. Elk dossier is complex, maar tegelijk ook maatschappelijk relevant, en dat geeft mij energie. Als paramedicus zie ik in het Service Level Agreement (SLA), zoals tussen AZ West en wzc Ter Linden een mooie manier om continuïteit en kwaliteit van zorg te versterken. De vaste opleidingstrajecten voor de verpleegkundigen én de maandelijkse expertise-uren op vlak van infectiepreventie tonen aan dat er echt wordt ingezet op praktische ondersteuning en bijscholing. En de mogelijkheid om een beroep te doen op andere domeinen zoals wondzorg, palliatieve zorg, psychogeriatrie, suïcidepreventie, maakt het flexibel en aangepast aan de noden van het moment. De combinatie van mijn werk als kinesist, mijn mandaat als schepen én mijn gezinsleven is een evenwichtsoefening. Het is druk, maar dat is eigenlijk typisch voor mij. Ik ga zelden op zoek naar nieuwe uitdagingen, en toch vinden ze mij altijd opnieuw. Maar als ik iets doe, doe ik het met volle overtuiging, inzet en een hart voor de mensen.”

Partner Content

OSZAR »