Gemeenteraadslid van Izegem Hannes Vanderstraeten (Vooruit-Groen) wil slachtoffers van de nazi’s en verzetsstrijders met struikelstenen herdenken. Stad Izegem denkt nu na hoe dit concreet uitgewerkt kan worden.
“Struikelstenen zijn gedenkstenen die je plaatst op het trottoir aan de huizen waar mensen gewoond hebben die slachtoffer zijn geworden van de nazi’s”, legt Hannes uit. “Op de steen staan de persoonlijke gegevens van wie er woonde en de datum waarop de inwoner opgepakt, gedeporteerd of vermoord werd. Zulke stenen worden geplaatst in bijna alle Europese landen en ook steeds meer Vlaamse steden, zoals Antwerpen, Kortrijk en Brugge. Wordt het geen tijd om na 80 jaar ook de Izegemse helden een plaats te geven? Daarom vraag ik de stad om de plaatsing van zo’n stenen te organiseren en faciliteren, maar ook om jaarlijks te communiceren over de daden van Izegemse verzetsmensen en slachtoffers van het naziregime op hun communicatiekanalen.”
“In Amsterdam was er een familie die het niet zo leuk vond dat er zo’n steen voor hun deur kwam liggen. Dat moeten we vermijden”
Raadslid Kurt Himpe (N-VA) vindt het een nobel voorstel. “Maar ik stel voor om zowel heemkring Ten Mandere als de Cultuurraad hier bij te betrekken”, zegt hij. “De heemkring heeft al heel wat publicaties over de oorlog gemaakt en de Cultuurraad omdat er al heel wat steden met een concreet uitgewerkt reglement rond die struikelstenen zijn. Op die manier kan je ook alle gevoeligheden bekijken. Zo was er in Amsterdam een familie die het niet zo leuk vond dat er zo’n steen voor hun deur kwam te liggen. Dergelijke zaken in zo’n mooi project moet je vermijden. We moeten ook onderzoeken hoe je daar mee om gaat als zo’n steen op private eigendom komt te liggen. Daarnaast zijn niet alle nabestaanden van oorlogsslachtoffers even bereid om dat verleden in de kijker te zetten. Er zal dus een brede inspectie moeten gebeuren en daar kunnen de heemkring en Cultuurraad een belangrijke rol in spelen.”
Volledig dossier
Cultuurschepen Sam Weyts (Vlaams Belang) vindt het een waardevol initiatief. “Zo’n steen maken kost 132 euro”, reageert hij. “Ik treed collega Himpe bij dat we dit zo concreet mogelijk moeten maken. Uit andere reglementen blijkt dat je een zo volledig mogelijk dossier moet hebben om zo’n steen te laten plaatsen, van geboorte- en sterfdatum tot deportatie- of arrestatiedatum. We willen dit principieel goedkeuren, maar het moet wel concreet uitgewerkt worden. Mijn voorstel is om naar de gemeenteraad terug te komen als dat het geval is. Het eerste luikje willen we dus graag goedkeuren. Wat de communicatie betreft: we herdenken reeds alle oorlogsslachtoffers op Wapenstilstand op 11 november en willen dat zo houden.”