“Levend archief van de afdeling”: William (90) is al 70 jaar vrijwilliger bij Rode Kruis en krijgt hoogste onderscheiding

William Oosterlinck werd gehuldigd: “Van geen enkele andere vrijwilliger is de lijst met verdiensten zo lang.” © foto WME
Redactie KW

William Oosterlinck (90) zet zich al meer dan 70 jaar in voor anderen. De Tieltenaar was bij de vliegtuigcrash in Aarsele in 1971 en ook bij de ramp met de Herald of Free Enterprise in 1987 hielp hij mee. Tot op vandaag is hij actief bij het Rode Kruis van Tielt, waar hij helpt bij de bloedcollectes. Reden genoeg voor zijn collega’s om hem eens flink in de bloemetjes te zetten.

Eigenlijk had de Tieltse afdeling hem tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie willen huldigen voor 70 jaar dienst, maar wegens ziekte van zijn echtgenote kon William er toen niet bij zijn. Om dat goed te maken, nodigden afdelingsvoorzitter Christophe Lahousse en Marc Wittevrongel hun oudste en trouwste vrijwilliger uit voor een ‘vergadering’, al ging het om een verrassingshuldiging.

“Van geen enkele andere vrijwilliger is de lijst met verdiensten en uitgevoerde taken zo lang”, legt Christophe uit. “William was 16 jaar ambulancier, gaf meer dan 50 jaar les als instructeur, was 20 jaar ondervoorzitter en is nog steeds redacteur bij tijdschrift Onze Taak. Hij was ook actief bij het gewest en is tot op vandaag actief bij de bloedcollectes. Hij is het levend archief van onze afdeling en daarom overhandigen we hem met heel veel dankbaarheid de medaille van Henri Dunant. Die wordt slechts in uitzonderlijke gevallen toegekend en is de hoogte onderscheiding binnen het internationale Rode Kruis.”

William begon z’n carrière bij het Rode Kruis in augustus 1954. “Ik volgde in Gent een opleiding linotypist en was vaak op pad met de broers Vanneste. Samen met hen ben ik een cursus gestart. Het is ook via hen dat ik hun zus Lia – mijn echtgenote – leerde kennen. Zij volgde later ook een cursus en is ook jarenlang actief geweest bij het Rode Kruis. We deelden dezelfde passie en zijn destijds ook samen op studiekamp geweest. Noem het gerust de rode draad in ons leven. Ook in huis zie je dat nog. Zo hebben we nog steeds een flinke verzameling miniatuurziekenwagentjes, al was dat eigenlijk haar collectie.”

Menselijke warmte

Aangezien hij meer dan 50 jaar instructeur was, heeft William duizenden vrijwilligers opgeleid. Of het vandaag moeilijker is dan vroeger om nieuwe vrijwilligers te vinden? “Dat gaat in golven”, zegt William. “Dat is altijd zo geweest. Soms spelen externe factoren ook een rol. In de jaren negentig, toen de populaire serie ‘911’ werd uitgezonden, hadden we bijvoorbeeld een enorme toevloed van cursisten. Ik weet nog dat we in een kelderlokaaltje zaten voor de start van een nieuwe lessenreeks en dat er daar plots honderd man stond. Al houdt niet iedereen die zich aanmeldt het ook vol. Je hebt gedrevenheid nodig. Noem het gerust een microbe.”

“In miserie heb je ook vaak verbondenheid”

Al moet je ook wel tegen een stootje kunnen. Per slot van rekening kom je in noodsituaties terecht. “Dat klopt”, gaat William verder. “Maar je komt ook vaak in contact met menselijke warmte. Bij een grote overstroming in de Ardooisesteenweg in Roeselare destijds stroomde het water overal binnen in de huizen. We liepen samen met de collega’s van het Vlaams Kruis af en aan met zandzakjes en hielpen meubels op tafels te zetten. Het was dweilen met de kraan open. Letterlijk. Lieslaarzen hadden we niet en het water liep in onze botten. Een collega van het Vlaams Kruis ging zelfs volledig kopje onder na een misstap.”

Natte kousen

“De solidariteit van toen is me altijd bijgebleven. Ik weet nog dat buurtbewoners verzamelden in een cafeetje dat als bij wonder droog gebleven was. De toog lag vol eten en drinken. Van en voor de buurt dachten we, maar dat eten bleek ook voor ons bedoeld. Diezelfde avond mochten we zelfs onze natte kousen gaan drogen in de microgolf van een elektricien in de straat. Een ouder vrouwtje voelde zich dan weer niet op haar gemak en durfde niet alleen te gaan slapen met haar voordeur open. Dus hebben we de hele nacht haar voordeur in de gaten gehouden. Daar was ze erg dankbaar voor. In miserie heb je ook vaak verbondenheid.”

Hoe lang William nog verder actief zal blijven bij het Rode Kruis? “Zo lang ik kan, blijf ik aan boord”, besluit de negentiger. (SV)

Zelf vrijwilliger worden bij het Rode Kruis? In Tielt worden twee keer per jaar cursussen voor nieuwe vrijwilligers opgestart. Meer info op www.rodekruis.be/afdeling/tielt-ommeland.

Partner Content

OSZAR »